TTB Başkanı Fincancı’ya verilen hapis cezasının gerekçesi belli oldu
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) yerleşik içtihatlarına göre “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan verilen hapis cezasının gerekçeli kararında ) ve Yargıtay, Fincancı’nın PKK’ya bağlı televizyon kanalında söylediği sözlerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğine dikkat çekti.
İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, TTB Başkanı Fincancı’ya verilen 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasının bağlantısını açıkladı.
Mahkemenin 107 sayfalık gerekçeli kararında, savcılığın iddianamesi, sanık ve avukatların savunmaları, duruşma tutanakları ve delillere yer verilirken, mahkeme heyeti kararına ilişkin ilişkiler sıralandı. .
Gerekçeli kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve AİHM kararlarından alıntılar yapılarak, şiddeti, silahlı direnişi veya isyanı özendirici yaklaşımların, azınlıklara yönelik nefret söylemi içeren açıklamaların özgürlük kapsamında değerlendirilemeyeceği vurgulandı. ifade.
Yargıtay kararlarından da örnekler verilen gerekçeli kararda, Türkiye, Irak, Suriye ve İran toprakları üzerinde birleşik bağımsız bir Kürdistan devleti kurmayı amaçlayan PKK/KCK terör örgütü, bu amacını 1984 yılından bu yana ülkede çok sayıda öldürme, tehdit, yaralama, soygun, gasp, yol kesme, köy ve karakol baskınları, kişi hürriyetinden yoksun bırakma, kundaklama, zarar verme gibi fiilleri gerçekleştiren silahlı terör örgütü olduğu belirtildi. mülkiyet ve benzeri eylemler.
Kararda, Şebnem Korur Fincancı’nın bu terör örgütü Medya Haber TV ile canlı ilişkisine ilişkin ekran görüntülerinde PKK’lılara ait çok sayıda fotoğrafın yer aldığı, örgüt üyelerinin de uzun namlulu silahlarla görüldükleri belirtildi. Ekrandaki görüntüler.
Fincancı’nın bağlantılı olduğu canlı yayında örgüt saikiyle ve propaganda amacıyla “Gerilla Zap’ta kimyasal silahlarla öldürüldü”. şeklinde bir arka plan görüntüsü kullanıldığına dikkat çekildi.
“PKK propagandası yapma eylemine aktif olarak katıldı”
Gerekçeli kararda, örgütün Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör örgütlerine karşı yürüttüğü mücadeleyi karalamak amacıyla ortaya koyduğu sözde kimyasal silah propagandasına ilişkin gerçeği yansıtmayan görüntülere ilişkin anılan resim ve yazıya, nerede ve ne zaman çekildiği ve kuruluş tarafından sunulan görüntüler. canlı bağlantı kapsamında ise PKK silahlı terör örgütünün propagandasına aktif olarak katıldığı kaydedildi.
Sanık Fincancı’nın ifadesine konu olan yayında, “Daha önce inceledim. Zehirli gazlardan, kimyasal gazlardan, sinir sistemini doğrudan etkileyen zehirli gazlardan birinin kullanıldığı aşikar. Geniş bir yelpaze var. çeşitli kimyasal silahlar var. Kullanması yasak olmasına rağmen maalesef yasak olan silahlar kullanılıyor. Çatışmalarda kullanıldığını da görüyoruz.” Açıklama yaptığı bildirildi.
Gerekçeli kararda, “Medya Haber TV’de sanık tarafından yapılan açıklamaların, canlı iletişim ve uluslararası ölçekte kapsamlı yayın şeklinde bariz kitlelere ulaşabilen ana haber bülteni kapsamında olduğu, sanığın konusunun Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından canlı yayında kendisine yasal olarak verilmiş resmi bir unvan olduğu, Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı unvanını kullanarak PKK propagandası yapma fiilinde bulunduğu. Medya araçlarından Medya Haber TV’de silahlı terör örgütü olduğu belirtildi.
Anayasaya aykırılık iddiası ciddiye alınmadı
Gerekçeli kararda ayrıca şu değerlendirmelerde bulunuldu:
“Sanıklar, PKK silahlı terör örgütüyle doğrudan bağlantılı olan Medya Haber TV kanalının ana haber canlı yayınında, PKK silahlı terör örgütünün lesker giysili ve uzun namlulu silahları olan gerilla üyeleri olarak gösteriliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı bir şeyler yaptığı, meşru müdafaa ve koruma faaliyetlerini yasa dışı bir eylem olarak sunarak ve kimyasal silah kullanımını PKK/KCK – PYD/YPG teröristi Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarında bölücü silahlı terör örgütü olarak kabul edilen örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemleri meşrulaştıracağı veya söz konusu sözlerin terör özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği kanaatine varılmıştır. AİHM ve Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre silahlı terör örgütü propagandası yapmak hata teşkil etmektedir. ssation.
Kararda, sanığın kabahat ve cezadan kaçınma savunmasının prestij olmadığı belirtilerek, sanığın fiiline uygun düşen 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2-1 maddesi de yer aldı. Cezaya göre, suçun işlenme biçimi, hatanın konusunun değeri ve değeri, suçun boyutu dikkate alınarak takdir ve iddianame ile cezalandırılmasına karar verildiği kaydedildi. sanığın niyeti ve suçun işlendiği yer ve zaman.
Sanık avukatının Anayasa’ya karşı ileri sürdüğü iddianın Anayasa’nın 152. maddesi kapsamında önemli görülmediği belirtildi.
Davanın tarihi
TTB Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında, terör örgütü PKK’ya bağlı bir televizyon kanalında Türk Silahlı Kuvvetleri hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle soruşturma başlatıldı. İstanbul’daki evinde gözaltına alınan Fincancı, 27 Ekim 2022’de Ankara sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hukuki faaliyetlerini hukuk kapsamında uzlaştırarak “terör örgütü propagandası” yaptığı belirtilen sanık Fincancı, tutuklandı. terör örgütünün hukuka aykırı faaliyetleri ile savunma yapan sanığın 1 yıl 6 aydan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. .
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Fincancı’nın ikametgahının İstanbul olması ve soruşturmanın burada yürütülmesi nedeniyle İstanbul’daki ağır ceza mahkemesinin kovuşturmaya yetkili olduğuna karar vererek dosyayı izinsiz olarak İstanbul’a gönderdi.
Fincancı’nın yargılandığı 23 Aralık 2022’deki ilk duruşmada vakıfla ilgili mütalaasını açıklayan savcılık, “basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası istedi. .
Mahkeme, Fincancı’nın “silahlı terör örgütü PKK propagandası yapmak” suçundan 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.